Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

ΛΕΜΟΝΙ (ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΩΝ)



Λεμόνι μάζας 100 γραμμαρίων πέφτει από ύψος 2 μέτρων. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει αντίσταση από τον αέρα και η g=10m/s2 να υπολογίσετε το χρόνο πτώσης του
Μια νοικοκυρά δε φτάνει το λεμόνι και το χτυπά με μία πέτρα μάζας 200 γραμμαρίων την οποία πετά με ταχύτητα 10m/s από το ύψος του χεριού της 1m, το λεμόνι βρίσκεται σε ύψος 3m από το έδαφος. Να ευρεθεί ο χρόνος που μεσολάβησε από τη στιγμή που πέταξε την πέτρα μέχρι να πιάσει το λεμόνι.

Από ύψος 4m αφήνεται ταυτόχρονα ένα φύλλο και ένα λεμόνι ποιο θα φτάσει πρώτο στο έδαφος; Αν δεν υπάρχει αντίσταση από τον αέρα;
Αν υπάρχει αντίσταση; Δικαιολογήστε την απάντησή σας.

Ένας άνδρας 80Kg περπατά πάνω σε ένα οριζόντιο κλαδί μήκους 2m. Αν η ροπή ασφάλειας του κλαδιού είναι 1200Nm πόσο μπορεί να απομακρυνθεί ο άνθρωπος από τον κορμό χωρίς να σπάσει το κλαδί;
«Μαμά, έχουμε μπαταρίες,Ή να πάρω λεμόνια από το ψυγείο;»*
ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
http://www.in.gr/tech/discovery-and-science.asp

Ένα φυτό λεμονιάς κινδυνεύει από ισχυρούς ανέμους και διαθέτουμε 3 πασσάλους. Προτείνετε τρόπο στήριξης.

Κάνει καλόΤο λεμόνι είναι αντισηπτικό, αποτρέπει δηλαδή τη δράση των παθογόνων βακτηρίων καθώς και την αποσύνθεση των ιστών. Χάρη στην πεπτική δράση του χυμού του η καούρα, το πρήξιμο και ο μετεωρισμός ανακουφίζονται άμεσα. Η τακτική κατανάλωση χυμού λεμονιού βοηθά την αποτελεσματικότερη λειτουργία του εντέρου καταπολεμώντας τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα. Ακόμη είναι ένα θαυμάσιο τονωτικό για το συκώτι ενώ απομακρύνει το ουρικό οξύ και άλλες τοξίνες. Η περιεκτικότητα της σάρκας του σε κάλιο είναι σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, ενώ το ασβέστιο που περιέχει βοηθά στη διατήρηση της οστικής μάζας και κάνει τα δόντια υγιή.
Φρούτο χωρίς φλούδαΧυμόςΘερμίδες2725Πρωτεΐνη1,1 γρ.0,5 γρ.Λιπαρά 0,3 γρ.0,2 γρ.Υδατάνθρακες8,2 γρ.8,0 γρ.Ασβέστιο26 mg7 mgΦώσφορος16 mg10 mgΝάτριο2 mg1 mgΚάλιο138 mg141 mgΒιταμίνη C53 mg46 mgΒιταμίνη Α20 IU20 IU
«Μαμά, έχουμε μπαταρίες,Ή να πάρω λεμόνια από το ψυγείο;»*
Αν σας λέγαμε ότι με ένα κιλό λεμόνια μπορείτε
ανάψετε έναν ηλεκτρικό φακό τσέπης, τι θα σκεφτόσαστε;
Θα γελούσατε, θα προβληματιζόσαστε ή θα κουνούσατε το κεφάλι συγκαταβατικά ψιθυρίζοντας: «Κι ακόμη δεν έσφιξαν οι ζέστες...».
Όσο και αν φαίνεται περίεργο, ένα ταπεινό λεμόνι μπορεί να δώσει ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα απλό πείραμα θα σας πείσει. Μια επίσκεψη στον υδραυλικό της γειτονιάς, μια στον ηλεκτρολόγο, λίγο ψάξιμο στα παλιά αντικείμενα της αποθήκης σας και ξεκινάμε.
Ποιο είναι το μυστικό;
Πώς δουλεύει η μπαταρία; Η απάντηση είναι απλή φυσικοχημεία... Τα άτομα του χαλκού προσελκύουν ηλεκτρόνια με μεγαλύτερη δύναμη από τα άτομα του τσίγκου. Αν φέρετε τα δύο μέταλλα σε επαφή, πολλά ηλεκτρόνια θα περάσουν από τον τσίγκο στο χαλκό. Όταν η δύναμη απώθησης μεταξύ των ηλεκτρονίων και η δύναμη έλξης ηλεκτρονίων από το χαλκό ισοσταθμιστούν -και αυτό συμβαίνει σχεδόν στιγμιαία-, η ροή ηλεκτρονίων σταματά.
Αν όμως τα δύο ηλεκτρόδια είναι βουτηγμένα σε έναν αγωγό-διάλυμα και τα συνδέσουμε εξωτερικά με ένα σύρμα, η αντίδραση μεταξύ ηλεκτροδίων και διαλύματος δημιουργεί ένα κύκλωμα με συνεχή ροή ηλεκτρονίων, το οποίο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε.
Σε αυτή την αρχή στηρίζονται και οι μπαταρίες των αυτοκινήτων. Ως αγωγό-διάλυμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιονδήποτε ηλεκτρολύτη, ανεξάρτητα από το αν είναι οξύ, βάση ή διάλυμα άλατος. Η μπαταρία λεμονιού δουλεύει διότι ο χυμός του λεμονιού είναι όξινος.
Η διάρκεια ζωής της όμως είναι περιορισμένη, γιατί η παραγωγή υδρογόνου στα ηλεκτρόδια δημιουργεί αποθέσεις οξειδίων που εμποδίζουν την επαφή μετάλλου και ηλεκτρολύτη. Οι εμπορικές μπαταρίες υγρού τύπου περιέχουν ειδικά χημικά που δεσμεύουν το παραγόμενο υδρογόνο πριν δημιουργήσει αποθέσεις.
Πάμε γι' άλλα
Ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε και με άλλα φρούτα ή λαχανικά, όπως πορτοκάλια ή ντομάτες. Μιλάμε για καθαρές και -στην κυριολεξία -«πράσινες» πηγές ενέργειας.
Ο λαμπτήρας «καίει» 1.000.000 λεμόνια
Αν σκεφτείτε ότι το 1W ισούται με 1Vx1A, το λεμόνι δίνει 1Vx0,0001Α=0,0001W. Άρα, για να ανάψουμε ένα λαμπτήρα των 100W χρειαζόμαστε 1.000.000 λεμόνια. Δηλαδή με δέκα λεμόνια στο κιλό, χοντρικά 100 τόνους! Αν αναλογιστεί κανείς ότι το κιλό κοστίζει στη λαϊκή 1 με 1,2 ευρώ, μιλάμε για 110.000 ευρώ περίπου, χώρια τα ηλεκτρόδια και τα καλώδια.Καλή η οικολογία, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον δεν συμφέρει!
ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ
1 λεμόνι2 μικρές λωρίδες μετάλλου μία από χαλκό και μία από τσίγκο2 κομμάτια καλώδιο με κροκοδειλάκιαΚάτι για να μετρήσετε το ρεύμα -όπως ένα πολύμετρο- ή μια συσκευή η οποία θα λειτουργήσει με αυτό.
Χρειάζεστε κάτι που να καταναλώνει ελάχιστο ρεύμα, όπως ένα ρολόι με ενδείξεις LCD ή ένα ηλεκτρικό θερμόμετρο. Μην πάει ο νους σας σε καμιά καφετιέρα!
Πειραματιστείτε!
Κυλήστε το λεμόνι με την παλάμη σας σε μια σκληρή επιφάνεια, πιέζοντας το για να σπάσουν μερικοί από τους θυλάκους με το χυμό στο εσωτερικό του.
Βάλτε τις δύο μεταλλικές λωρίδες βαθιά μέσα στο λεμόνι, σε απόσταση 2-3 εκ., προσέχοντας να μην ακουμπάνε μεταξύ τους.
Ενώστε κάθε επαφή με τα καλώδια και τα κροκοδειλακια όπως δείχνει η πρώτη φωτογραφία, και μετρήστε το ρεύμα στο άλλο άκρο των καλωδίων με το πολύμετρο. Θα μετρήσετε γύρω στο 1V και, αν γυρίσετε την κλίμακα στα Αμπέρ, θα μετρήσετε 0,0001 Α. Αυτή η ποσότητα δεν είναι βέβαια ικανή να ανάψει ένα γλόμπο, αλλά μπορεί να ενεργοποιήσει ένα ρολόι με καντράν. Αν το ρολόι δεν ενεργοποιηθεί, δοκιμάστε να αλλάξετε θέση στα καλώδια, για να αλλάξει η πολικότητα.
Ενώστε τα καλώδια με τα κροκοδειλάκια, στις επαφές που υπάρχουν στη θέση της μπαταρίας.
Στο πολύμετρο θα διαβάσετε γύρω στο 0,9V. Προσέξτε ο διακόπτης του είναι γυρισμένος σκάλα για να μπορέσει να μετρήσει τόσο λίγο ρεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: